Maak je een rondreis, dan bezoek je meerdere landen of diverse gebieden van hetzelfde land. Je blijft niet op dezelfde plek zitten, maar je reist rond om meerdere facetten van een bepaalde omgeving te kunnen zien.

Wil je een continent of land echt leren kennen, dan maak je een rondreis.

Vroeger waren het voornamelijk de echte wereldreizigers en avonturiers die rondreizen maakten, maar tegenwoordig is dit wel anders. Omdat vliegtickets steeds goedkoper worden en veel landen steeds toeristischer worden, zijn er meer en meer mensen die verre rondreizen maken. Heb jij een bepaald continent of een bepaald land altijd al willen zien? Dan maak je een rondreis door dit gebied om een ander deel van de wereld te leren kennen. Je gaat uit je comfortzone door een gebied te bezoeken waar je nog nooit bent geweest, om hier te leren anders naar de wereld te kijken.

De voordelen van het maken van een rondreis

Het maken van een rondreis brengt enkele voordelen met zich mee. De belangrijkste voordelen van het maken van een rondreis, worden in onderstaande alinea’s beschreven.

Je leert een continent, land of gebied echt kennen

Maak je een rondreis, dan blijf je niet op dezelfde plek zitten gedurende de gehele vakantie. Door steeds verder te reizen, leer je een continent, land of gebied echt kennen. Ook bezoek je niet alleen de toeristische highlights van een bepaalde vakantiebestemming, maar zie je alles wat een vakantiebestemming te bieden heeft. Ga je bijvoorbeeld rondreizen door Thailand, dan zie je zowel de mooie stranden als de prachtige natuurgebieden in het land, de diverse grote steden van Thailand en de mooiste kleine dorpjes. Je leert Thailand echt kennen, door kennis te maken met alle facetten van het veelzijdige land.

Je doet iedere dag iets anders

Tijdens een rondreis doe je eigenlijk nooit twee dagen achter elkaar hetzelfde. De ene dag ga je bijvoorbeeld wandelen in een natuurgebied, om de dag erna naar een grote stad te gaan en de dag daarna weer een fietstocht te maken. Vind je het saai om iedere dag hetzelfde te doen en wil je echt uitgedaagd worden op vakantie, dan is het maken van een rondreis echt een aanrader.

Je leert veel nieuwe mensen kennen

Tijdens een rondreis leer je niet alleen vele locals kennen, maar maak je ook kennis met gidsen die de mooiste verhalen kunnen vertellen, andere toeristen in het land en ga zo maar door. Omdat je iedere dag ergens anders heen gaat en andere dingen doet, leer je iedere dag weer nieuwe mensen kennen. Deze ontmoetingen zijn niet alleen leuk, maar ook interessant en een bron van inspiratie. Een gids uit Canada kan je bijvoorbeeld veel leren, maar een local uit hetzelfde land zeker ook.

Verschillende soorten rondreizen

Ben jij overtuigd van de voordelen van een rondreis en wil je zelf een rondreis maken? Dan is het belangrijk om te bepalen wat voor soort rondreis je wil maken. Er zijn namelijk verschillende soorten rondreizen, die stuk voor stuk kort beschreven worden in onderstaande alinea’s.

De rondreis met groep

Veel rondreizen maak je niet alleen met jouw eigen reisgezelschap, maar met een grotere groep. Jij gaat bijvoorbeeld mee met je gezin, maar naast jouw gezin gaan er nog drie andere gezinnen mee. Je doet alles samen met de groep, dus je leert de mensen in jouw reisgezelschap goed kennen. Ga je met mensen die dezelfde interesses hebben als jij en bovendien in dezelfde leeftijdscategorie vallen, dan kun je hier leuke vriendschappen aan overhouden.

De privé rondreis

Reis je liever niet met een grotere groep, dan maak je een privé rondreis. In dit geval reizen er geen andere mensen mee met jouw reisgezelschap, maar gaat er alleen een gids mee. Deze gids begeleidt jou en je partner, jou en je gezin of jou en je vrienden en vriendinnen: verder niemand. Je kunt hem of haar alles vragen, want de gids staat 24 uur per dag en 7 dagen per week voor jullie klaar. Omdat de gids niemand anders hoeft te begeleiden, krijg je echt persoonlijke begeleiding.

Last minute rondreizen

Heb je een paar weken vrij en wil je niet thuis blijven in je vakantie, dan kun je ook een last minute rondreis boeken. Een last minute rondreis is een rondreis die je enkele weken tot enkele dagen voor vertrek boekt. Omdat op dit moment de laatste vliegtickets, de laatste accommodaties en de laatste plekken in de bussen worden vergeven, reis je veel goedkoper. Op de laatste plekken van een rondreis worden namelijk hoge kortingen aangeboden, zodat de reis hopelijk toch nog vol wordt geboekt.

Lange rondreizen

Lange rondreizen duren enkele weken tot enkele maanden. Omdat je zo veel tijd hebt om een bepaald gebied te leren kennen, strekt het vakantiegebied van een lange rondreis zich vaak ver uit. De meeste mensen die een lange rondreis maken, gaan bijvoorbeeld naar meerdere landen in een continent. Zij bezoeken niet een enkel land, maar trekken meerdere maanden uit om diverse nabijgelegen landen te ontdekken.

Kortere rondreizen

Kortere rondreizen duren gemiddeld 8 tot 14 dagen. Omdat je tijdens een korte rondreis wat minder tijd hebt om een gebied te leren kennen, bezoek je vaak slechts een enkel land. Je gaat dus niet naar nabijgelegen landen, maar focust je op een bepaalde vakantiebestemming. In de korte tijd die je hebt om rond te reizen, probeer je zo veel mogelijk van de vakantiebestemming te zien.

Een rondreis maken: vijf belangrijke tips

Als je in een rondreis gaat investeren, wil je natuurlijk een onvergetelijke reis maken. Heb je geen ervaring met het organiseren van een rondreis, dan kan dit lastig zijn. Wij helpen je graag de perfecte rondreis te organiseren door vijf belangrijke tips voor het maken van een rondreis op een rijtje te zetten.

Tip 1: maak een reisplan voor jouw rondreis.

Ga je zomaar naar een vakantiebestemming en weet je eigenlijk niet zo goed wat je hier allemaal wil doen, dan is de kans groot dat je veel tijd verliest met plannen. Dit is zonde, zeker als je een vrij korte rondreis maakt. Door van tevoren een planning te maken, kun je meteen beginnen met ontdekken als je eenmaal op jouw vakantiebestemming bent aangekomen.

Tip 2: verdiep je goed in de wetten en regels van jouw vakantiebestemming.

In sommige landen mag je bijvoorbeeld wel zelf rijden, maar in andere landen heb je hier een speciaal rijbewijs voor nodig. Sommige landen mag je niet in zonder visum, andere landen zijn wel vrij toegankelijk. In sommige landen mag je niet drinken, in andere landen wel. Door je te verdiepen in alle wetten en regels van een land, weet je zeker dat je geen enkele regel of wet overtreedt. Ook weet je zeker dat je je optimaal voorbereidt op jouw rondreis, bijvoorbeeld door een visum of speciaal rijbewijs aan te vragen.

Tip 3: probeer zo veel mogelijk over jouw reisbestemming te lezen.

Hoe meer je leest, hoe meer je van het betreffende gebied weet. Hoe meer je van het betreffende gebied weet, des te meer je van jouw rondreis kunt genieten. Moet je op vakantie overal nog achtergrondinformatie bij krijgen, dan kan dit allemaal wat veel worden. Heb je bepaalde kennis zelf al, dan kun je al met hele andere ogen naar het betreffende land kijken.

Tip 4: spaar voldoende voor tijdens de rondreis zelf.

Als je eenmaal aan het reizen bent, wil je geen problemen krijgen met geld. Wil je bepaalde excursies doen, dan is het fijn als je hier gewoon geld voor hebt. Probeer geld te besparen bij het boeken van de rondreis, bijvoorbeeld door van een aanbieding te profiteren, maar niet tijdens de reis zelf. Door te veel op je geld te letten tijdens het reizen, kun je namelijk belangrijke highlights en belevingen mislopen en dit is zonde.

Tip 5: neem een goede backpack mee.

Reis je met een goede backpack, dan kun je veel meer spullen meenemen en krijg je bovendien minder snel last van je schouders. Slechte backpacks hebben namelijk minder ruimte om spullen in op te bergen en kunnen bovendien afknellen. Een backpack is vrij prijzig, maar is het geld zeker waard. Niet alleen omdat je met een goede backpack veel prettiger rond kunt reizen, maar ook zeker omdat een goede backpack jaren mee gaat.

Sluit Menu