Paphos CyprusCyprus is een republiek die ligt op het gelijknamige eiland Cyprus. Dit eiland ligt in het oosten van de Middellandse Zee, ongeveer 70 km. ten zuiden van Turkije. Veel mensen denken dat het een Grieks eiland is, maar dat is niet correct. Cyprus is een zelfstandig land met een eigen geschiedenis en cultuur en behoort ondanks zijn geografische ligging tot Europa. Wel heeft een groot gedeelte van de bevolking een Griekse achtergrond. Nadat Cyprus zelfstandig werd, is het eiland al snel verdeeld geraakt. In 1974 heeft het noordelijke deel zich losgemaakt van het zuidelijke deel. Noord Cyprus behoort vanaf dat jaar volgens Turkije tot de Turkse republiek. Op het eiland zijn er daarom naast Griekse Cyprioten ook Turkse Cyprioten te vinden. Cyprus heeft 1,13 miljoen inwoners. De hoofdstad van Cyprus is Nicosia en andere belangrijke steden op het eiland zijn Larnaca, Ayia Napa, Paphos en Limasol. Het zonovergoten eiland heeft vakantieliefhebbers veel te bieden, waaronder talloze cultuurschatten en authentieke plaatsen.

Type vakantie naar Cyprus

Cyprus is een veelzijdig eiland in de Middellandse Zee. Je kunt hier terecht voor allerlei verschillende vakantietypen. Een vakantie naar Cyprus kan je op de volgende manieren besteden:

  • Rondreis
  • Fly drive vakantie
  • Zon- en strandvakantie
  • Actieve vakantie
  • Vliegvakantie
  • Last minute
  • Cruise vakantie
  • All inclusive

Het weer op Cyprus en beste reistijd

Wanneer je op vakantie op Cyprus bent, ben je verzekerd van de zon. Het eiland heeft lange zomers en korte, milde winters. Daardoor is dit eiland voor de zonliefhebbers de ultieme vakantiebestemming. Het mediterraans klimaat zorgt voor een aangename temperatuur, het hele jaar door. Vanaf maart gaan de temperaturen al snel omhoog, in mei wordt vaak de 30 graden bereikt en van juni tot en met augustus kan het zelfs meer dan 40 graden worden. In de zomermaanden is het daarom aan te raden in de buurt van de kust te blijven. In het binnenland is alleen verkoeling te vinden in het Trodos-gebergte. Daar is het dan gemiddeld 27 graden. Wanneer je veel activiteiten wilt ondernemen, is het verstandig om niet in de maanden juni tot en met augustus te gaan. Het najaar heeft heerlijke temperaturen voor een wat meer actieve vakantie. Daarnaast is het zeewater erg warm, dus zwemmen is dan erg aangenaam. Van half mei tot half oktober is het hoogseizoen. Dat is langer dan gemiddeld. Van half oktober tot half november en van half maart tot half mei is het middenseizoen. Vergeleken met het hoogseizoen liggen de prijzen dan een stuk lager. In de winter is het rustig op het eiland, hoewel het ook dan zeker niet koud is. Gemiddeld is het dan 16 graden. In de wintermaanden is het Trodos-gebergte wintersportgebied. Als er voldoende sneeuw is gevallen kun je daar in januari en februari skiën. De hellingen van Olympus bieden in deze maanden vaak voldoende sneeuw.

Invulling vakantie op Cyprus – Tips & Activiteiten

Tijdens je vakantie op Cyprus is er genoeg te doen, voor jong en oud. Als je van strand houdt, is het zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan Governor’s Beach. Hier zijn prachtige ongerepte stranden te vinden. Wil je graag stappen? Dan is Agia Napa de stad voor jou. Agia Napa wordt vanwege het aangename uitgaanscircuit het nieuwe Ibiza genoemd. Je kunt er tot diep in de nacht tegen lage prijzen feesten. Op Cyprus kun je ook fanatiek sporten. Enkele sporten die je kunt beoefenen, zijn: bungeejumpen, duiken, paardrijden, mountainbiken, surfen, skiën, en bergbeklimmen. Als je op zoek bent naar wat verkoeling, dan is het aanrader om naar Waterwold te gaan. Dit is een erg populair en groot waterpark.

Bezienswaardigheden & Cultuur

Heb je interesse in de cultuur van Cyprus of in de klassieke oudheid? Ga dan naar het Archeologisch Park in Pafos. Daar vinden nog steeds opgravingen plaats en er worden telkens weer nieuwe vondsten gedaan. Maar het eiland heeft nog meer culturele hotspots. O.a. de rots van Aphrodite. Dit is een rots in zee waar volgens een legende Aphrodite, de godin van de liefde, geboren is. Verder is de stad Paphos een stad met veel historie, de gehele stad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Je vindt hier een prachtige archeologische site, hier kun je allemaal overblijfselen uit de oudheid bekijken. Daarnaast is de haven van de stad ook erg gezellig. Tot slot zijn ook Pano Lefkara, het Kykkos klooster en Kourion een bezoek waard tijdens een vakantie op Cyprus.

Reizen naar Cyprus

Cyprus is een eiland, dus reizen naar Cyprus gaan veelal per vliegtuig. Cyprus kent 2 vliegvelden; 1 in Noord-Cyprus en 1 in Larnaca. De meeste toeristen vliegen naar Larnaca. Je kunt een rechtstreekse vlucht boeken vanaf Schiphol, dan vlieg je met Transavia. Andere vliegmaatschappijen maken gebruik van een tussenstop, vaak in München in Duitsland. Naast vliegen kan je ook varen naar Cyprus. Je kunt een cruise vakantie over de Middellandse Zee boeken en zo Cyprus als tussenstop aandoen tijdens je vakantie.

Vakantie naar Cyprus veilig?

Is een vakantie naar Cyprus veilig? Een begrijpelijke en terechte vraag. Momenteel heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken een positief reisadvies afgegeven voor een reis naar Cyprus. Je kunt dus met een gerust hart een rondreis of zonvakanties naar Cyprus boeken. Heb je toch vragen of de veiligheid in Cyprus? Neem dan een kijkje op de website Nederland Wereldwijd van het Ministerie. Hier geven ze je altijd een actueel reisadvies voor een reis naar Cyprus.

Sluit Menu