Aruba is een eiland dat bij het Koninkrijk der Nederlanden hoort. Het eiland is één van de meeste populaire vakantiebestemmingen van het Caribische gebied. Op Aruba wonen 102.384 mensen en het eiland is qua oppervlakte ongeveer even groot als het Nederlandse eiland Texel. De hoofdstad van Aruba is Oranjestad. Andere plaatsen op Aruba zijn bijvoorbeeld Palm Beach, dit is de populairste vakantiebestemming van het eiland, en Malmok.

Klimaat op Aruba

Op Aruba heerst een tropisch klimaat met gemiddelde temperaturen rond of net iets boven de dertig graden en ’s nachts rond de 23 graden. De meeste regen valt in de maanden oktober en november. Door het warme klimaat heeft Aruba een dor en rotsachtig landschap met veel cactussen en Dividivi-bomen. Het oosten van het eiland is heuvelachtig en het westen is juist meer vlak.

Invulling van een vakantie op Aruba

De westkust van Aruba bestaat uit een kilometers lang strand, dat tot de mooiste stranden van de wereld gerekend kan worden. Langs de westkust staan veel (luxe) hotels die toeristen alles bieden wat ze maar willen tijdens een vakantie op Aruba. Activiteiten en bezienswaardigheden op Aruba zijn bijvoorbeeld: duiken om de vissen en koraalriffen te bekijken, National park Arikok, de Hooiberg en Natural Pool. Er is dus genoeg te doen tijdens een vakantie op Aruba.

Stranden

Vrijwel alle zandstranden van Aruba liggen aan de westelijke en zuidelijke kant van het eiland. Door de continue passaatwind bestaat de noordkust hoofdzakelijk uit ruwe rotsformaties. Aan de zuidkust liggen grote stranden zoals Eagle Beach en Palm Beach. Deze tropische zandstranden zijn alles wat je mag verwachten op een zonnige Caribische bestemming: prachtige witte stranden met palmbomen, divi-bomen en een uitzicht op een felblauwe Caribische Zee.
Aan en rondom deze twee stranden de afgelopen decennia een groot aantal hotels en appartementencomplexen gebouwd. Het toerisme op Aruba concentreert zich vooral hier.

Twee stranden die zeker het noemen waard zijn en waar geen hotels staan, zijn Baby Beach en Renaissance Island. Baby Beach is een idyllisch strandje in het uiterste zuidoosten van Aruba, vlak bij de stad San Nicolas. Hier geen luxe hotels, maar een relaxed strand waar je wel strandstoelen kunt huren, maar vooral kunt genieten van het heerlijke warme zeewater. Baby Beach is tevens een van de beste plekken op Aruba om direct aan de kust te snorkelen.
Renaissance Island is een privé-eiland dat eigendom is van de Renaissance-hotels in Oranjestad. Het eiland ligt voor de kust bij Oranjestad, vlak bij het vliegveld. Het eiland bestaat uit mangrove en twee prachtige tropische stranden. Op één van de stranden, het adults-only deel, lopen flamingo’s los rond. In brochures of reisgidsen over Aruba zul je ongetwijfeld wel eens foto’s gezien hebben die op dit eiland gemaakt zijn. Toegang tot het eiland is voorbehouden aan gasten van de Renaissance hotels in Oranjestad. Zij worden met bootjes heen en weer gebracht.

Oranjestad

De hoofdstad van Aruba is Oranjestad. Oranjestad ligt in het westen van Aruba en telt slechts 35.000 inwoners. Voor een hoofdstad is dag een laag aantal, maar voor Aruba betekent dit dat een derde van de totale bevolking in Oranjestad woont. Oranjestad is ontstaan omdat men in de achttiende eeuw huizen begon te bouwen rondom Fort Zoutman. Dit 17e-eeuwse fort is nog steeds te zien in het centrum van Oranjestad. In de loop der jaren is Oranjestad uitgegroeid tot het economische en culturele hart van het eiland. Vrijwel alle belangrijke wegen op Aruba leiden naar Oranjestad, omdat je hier je inkopen gaat doen en omdat hier de internationale luchthaven ligt, die bewoners van Aruba de kans biedt om het eiland zo af en toe eens te verlaten. Aruba kent immers geen veerboten.
Voor cruisepassagiers is Oranjestad de plek waar aangelegd wordt. Je merkt dan ook dat Oranjestad overdag vrij levendig is, maar dat het na een uur of zeven ‘s avonds snel stiller wordt op straat. De meeste toeristen die op het eiland zelf hun vakantie vieren die verblijven immers grotendeels aan Palm Beach of Eagle Beach.

Sluit Menu